Het beleid van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) ten opzichte van PostNL kan de betrouwbaarheid en toegankelijkheid van de postbezorging in Nederland in gevaar brengen. 

Daarvoor waarschuwt het postbedrijf donderdag.

Naast de post die PostNL zelf verzamelt, bezorgt het bedrijf ook tegen betaling brieven die door kleinere concurrenten worden opgehaald bij zakelijke partijen.

Eerder deze maand bleek dat de ACM een verlaging van de daarvoor geldende tarieven eist, op straffe van een boete die kan oplopen tot 2 miljoen euro.

Daarnaast greep de ACM in bij de aanbesteding van de postdiensten van de gemeente Rotterdam. PostNL werd op de vingers getikt omdat het belangrijke informatie over de eigen tarieven niet met concurrenten had gedeeld. Rotterdam besloot de aanbesteding over te doen.

Concurrentie

De maatregelen schaden volgens PostNL de concurrentiepositie. Dat kost het bedrijf de komende drie tot vier jaar naar schatting tussen de 30 en 50 miljoen euro. Het bedrijf verwacht de eerste effecten in 2016 te zien.

De ACM liet vorige week ook weten dat door nieuwe regelgeving de postzegelprijs vanaf volgend jaar minder sterk kan stijgen dan PostNL had gewild. Naar verwachting wordt later deze maand de definitieve tariefsverhoging bekendgemaakt.

PostNL zegt in gesprekken met de ACM aan te dringen op ''meer proportionaliteit en evenwicht'' in regelgeving voor de postmarkt. ''De uitdaging is te zorgen dat er gezonde concurrentie is, zonder effecten die de postmarkt onbedoelde schade toebrengen'', aldus het bedrijf.

ACM

De ACM benadrukte in een reactie de voordelen van concurrentie op de postmarkt. "Verschillende concurrerende partijen houden elkaar scherp. Daar profiteert de klant van", aldus de toezichthouder.

"We begrijpen best dat PostNL de pijn van concurrenten voelt. Post is nu eenmaal een krimpende markt. Het is een vechtmarkt, waarin de dominante speler en nieuwe partijen elkaar over en weer op de huid zitten."