Veel consumenten met een beleggingsverzekering laten hun polis onveranderd. Dat kan ze duur komen te staan, zegt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Voor veel van de in het verleden afgesloten beleggingsverzekeringen waarbij in het verleden te hoge kosten zijn berekend, ook wel aangeduid als woekerpolissen, bestaan mogelijkheden om de verzekering aan te passen.

Dat kan financieel voordeel opleveren.

Bezitters van zo'n financieel product die de mogelijkheden niet benutten, kunnen volgens het Nibud voor ''onaangename financiële gevolgen'' komen te staan. Het instituut roept consumenten daarom op met hun beleggingsverzekering aan de slag te gaan.

Op dit moment zijn er volgens het Nibud ongeveer drie miljoen beleggingsverzekeringen in omloop van de in totaal zeven miljoen die er in het verleden zijn verkocht. "Hoewel compensatie is uitgekeerd voor deze kosten, bestaan er ook voor veel van deze lopende polissen betere alternatieven", schrijft het Nibud.

Volgens de instelling zijn desinteresse, wantrouwen en onwetendheid de belangrijkste redenen waarom de meeste bezitters van een beleggingsverzekering niet proberen de beleggingsverzekering te verbeteren.