De lonen zijn in het derde kwartaal van dit jaar via de cao gemiddeld met 1,5 procent omhoog gegaan. Dat is de hoogste stijging sinds de tweede helft van 2012. 

Dat meldt het CBS donderdag. Vorig kwartaal stegen de cao-lonen in Nederland nog met 1,3 procent.

Werknemers in de bouw kregen het meeste geld erbij. In deze bedrijfstak ging het salaris met 3 procent omhoog. In de energievoorziening was de stijging het laagst, met 0,4 procent.

Ruim 100.000 medewerkers in de bouw kregen halverwege dit jaar een nieuwe cao. Vorig kwartaal behoorde de bouwnijverheid (0,7 procent) samen met de energievoorziening (0,6 procent) nog tot de bedrijfstakken met de geringste loonstijging. Er werken 300.000 mensen in de bouw. Ongeveer de helft doet dit als zelfstandige.

Cao-lonen

Bron: CBS© NU.nl/Jerry Vermanen

Overheid

Bij de overheid stegen de lonen met 2,2 procent door nieuwe cao-afspraken bij de gemeenten. De loonafspraken die voortvloeien uit het Centraal Akkoord zijn hier nog niet in verwerkt. De gemiddelde cao-loonstijging ligt sinds 2011 tussen 0,9 procent en 1,5 procent.

Tot halverwege 2014 lag de stijging onder de inflatie, maar sinds het derde kwartaal van 2014 ligt de cao-loonstijging er weer boven. De belangrijkste reden hiervoor is dat de inflatie sinds eind 2014 lager is.