AMSTERDAM - De Amsterdamse beursgraadmeter heeft zich vrijdag in het eerste handelsuur nog iets opgewerkt. De index stond tegen tien uur bijna 3 punten hoger op 363 punten. De toename volgt op de fikse koersstijging (4,9 procent) die de AEX donderdag al doormaakte.


Bekijk video


Bekijk video

Bijna alle koersen stonden licht hoger. IT-bedrijven Getronics en CMG gingen aan kop met circa 4 procent stijging. Wat betreft Getronics was dat nog een gevolg van de kwartaalcijfers die het bedrijf donderdag presenteerde. Die cijfers vielen beleggers niet tegen.

Pharming

Bij de minder verhandelde aandelen was er een opmerkelijke stijging (16 procent naar 1,05 euro) van de aandelen Pharming. Het biotechbedrijf maakte een winst bekend en verwacht in september de surseance te kunnen beëindigen. De koers van ingenieursbureau Fugro groeide slechts licht (ruim 1 procent naar 54,50 euro). De meevallende halfjaarcijfers hebben beleggers kennelijk nauwelijks geïnspireerd. Ook de koers van Aalberts Industries klom slechts 2,3 procent naar 15,25 euro na de bekendmaking van de winst.

De andere Europese beurzen waren eveneens positief gestemd. De FTSE-index in Londen belandde 0,75 procent hoger, de DAX-graadmeter in Frankfurt steeg 0,6 procent. In Parijs ging het koersgemiddelde ,2 procent omhoog.

Het Franse mediaconcern Vivendi moest weer 7 procent van zijn waarde inleveren, na de afgelopen dagen al een derde te zijn kwijtgeraakt. Berichten dat de nieuwe topman de uitgeefactiviteiten wil verkopen, maakten geen indruk. De verklaring van Deutsche Telekom-topman Sihler dat de halfjaarwinst van het bedrijf in lijn met de verwachting is, vielen beter. Het fonds kreeg 1,7 procent bij.

Bij gebrek aan verder bedrijfsnieuws wachten beleggers vooral op nieuwe cijfers over de Amerikaanse economie doe vanmiddag bekend worden gemaakt. Velen bleven langs de zijlijn staan.

Euro

De euro ging weer verder omlaag van 0,9810 bij het slot van de Europese beurzen op donderdag naar 0,9790. In pond sterling ging de koers van 0,6385 naar 0,6380.