De internationale handel groeit dit jaar aanzienlijk minder sterk dan eerder werd verwacht. 

De afzwakkende groei in opkomende economieën, de sterke daling van de olieprijs en stevige wisselkoersbewegingen zetten handelsstromen onder druk, stelt de Wereldhandelsorganisatie (WTO) woensdag.

De WTO verwacht nu dat de wereldhandel dit jaar met 2,8 procent toeneemt. In april werd nog uitgegaan van een plus van 3,3 procent. Voor 2016 wordt een groei van 3,9 procent voorspeld, waarmee die prognose een fractie minder positief is dan in het voorjaar.

Als de voorspellingen uitkomen, wordt 2015 het vierde opeenvolgende jaar waarin de groei van de internationale handel opnieuw lager uitkomt dan 3 procent. De toename blijft dan opnieuw beperkt tot ongeveer het tempo waarin de hele wereldeconomie groeit.

In de jaren negentig en de eerste jaren van deze eeuw groeide de handel nog zo'n twee keer sterker dan de economie.

Vooruit

De eurolanden kunnen de wereldhandel de komende maanden vooruit helpen, stelt het economisch bureau van ING woensdag. De aantrekkende economische groei kan de import in de eurozone stimuleren. Dat komt mede doordat de voorraden van bedrijven momenteel beperkt zijn, terwijl de orders toenemen.

ING verwacht dat de huidige onrust op de financiële markten op korte termijn zal luwen en dat de afkoeling van de Aziatische economieën zal meevallen.

Zolang een zware internationale recessie daardoor kan worden voorkomen, zal de internationale handel in de visie van de bank volgend jaar weer aanzienlijk sterker groeien dan de wereldeconomie.

Wereldhandel

Bron: WTO© NU.nl/Jerry Vermanen