Het ziet ernaar uit dat de energiebedrijven Delta en Eneco alsnog moeten splitsen. Ondanks felle protesten van de bedrijven willen de regeringspartijen VVD en PvdA vasthouden aan de in 2008 aangenomen wet waardoor energiebedrijven moeten worden opgesplitst in een publiek netwerkbedrijf en een commercieel leveringsbedrijf.

Delta en Eneco zijn de enige twee Nederlandse energiebedrijven die nog niet zijn opgesplitst. Nuon en Essent deden dat wel en werden overgenomen door respectievelijk het Zweedse Vattenfall en het Duitse RWE.

Oppositiepartijen SP, CDA en ChristenUnie vinden gedwongen splitsing onverstandig. De SP pleit ervoor om pas verder te gaan met splitsen als dat ook in andere Europese landen gebeurt. Ook het CDA wil dat. "Het is verkeerd dat minister Kamp dit doorzet", vindt Agnes Mulder (CDA). De Tweede Kamer debatteert er woensdagavond over.

Volgens de bedrijven kost de splitsing banen en gaat die ook ten koste van het verduurzamen van de energievoorziening. Ook de Kamer maakt zich zorgen over de werkgelegenheid. Jan Vos (PvdA) wil dat onderzocht hebben. Maar hij ziet verder geen redenen "om het hele verhaal terug te draaien". 

Hij vindt dat gekeken moet worden naar het functioneren van de bestuurders van het bedrjif. "Dat gewone werknemers nu de dupe dreigen te worden van het verkeerde beleid dat is gevoerd, dat vind ik heel ernstig", aldus Vos. 

VVD en PvdA, goed voor een meerderheid in de Tweede Kamer, steunen minister Henk Kamp (Economische Zaken) die vasthoudt aan de splitsing van Delta en Eneco. De Hoge Raad bepaalde eerder dat de minister de bedrijven daartoe mag verplichten.