Bij truckbouwer DAF in Eindhoven begint maandag een driedaagse staking. Hoewel er al maanden stakingen plaatsvinden in de metaalsector, is het voor het eerst dit jaar dat metaalarbeiders zo lang achter elkaar het werk neerleggen.

De vakbonden proberen de druk op de werkgevers op te voeren, maar die geven geen krimp.

Deze week zijn meer acties gepland. Woensdag legt personeel van metaalbedrijven in de omgeving van Haarlem het werk neer. Vrijdag wordt er gestaakt en actiegevoerd in Friesland en Utrecht.

Truckbouwer DAF draaide maandag op ongeveer 70 procent van het normale niveau. Van de 5.800 werknemers van DAF hadden zich er maandagmorgen 390 afgemeld.

Volgens het bedrijf rolden er per uur ongeveer acht nieuwe trucks van de band, terwijl dat er normaal elf zijn. Daarmee lijkt de staking iets minder krachtig dan eerder.

Onevenredig

DAF keurt de stakingen af. Het bedrijf voelt zich onevenredig hard getroffen. Het is al de vijfde keer dit jaar dat de bonden de vrachtwagenfabriek proberen plat te gooien. Bij de eerdere stakingen draaide de productie van DAF telkens op halve kracht.

De acties zijn bedoeld om betere voorwaarden af te dwingen voor de nieuwe cao's in de kleinmetaal en grootmetaal. Het cao-overleg in de sector zit al bijna een halfjaar muurvast.