Oekraïne, Rusland en de Europese Unie hebben een overeenkomst bereikt over de levering van gas aan Oekraïne komende winter.

De drie partijen zijn het in Brussel eens geworden over het zogenoemde 'winterpakket', maakte vicepresident Maros Sefcovic van de Europese Commissie vrijdagavond bekend.

Volgens Russische media was het te verwachten dat er vrijdag een gasdeal werd gesloten. Het gaat om leveringen van 1 oktober tot eind maart. Het Oekraïense Naftogaz betaalt het Russische Gazprom 232 dollar (208 euro) per duizend kubieke meter gas.

De Europese Unie geeft Oekraïne 500 miljoen dollar voor de gasaankoop.

Oekraïne en Rusland liggen al lange tijd in de clinch over de gasprijs, omdat Oekraïne meer betaalt dan andere Europese landen. Volgens Rusland betaalt het buurland in deze deal net zoveel als Polen.

De gasleveranties uit Rusland zijn vooral in de winter belangrijk vanwege de strenge winters in Oekraïne en de doorvoer van gas naar andere Europese landen. Oekraïne heeft in het akkoord beloofd die doorvoer te bewaken. Ook moet de deal ervoor zorgen dat Rusland niet onverwachts de gaskraan dichtdraait, zoals in het verleden is gebeurd.

Hulporganisaties

Behalve over de gasdeal heeft de Europese Commissie zich vrijdag ook uitgesproken over de situatie in Oost-Oekraïne. De Commissie hekelt dat de autoriteiten in Loehansk internationale hulporganisaties uit het gebied hebben weggestuurd.

"Dit besluit zal de situatie alleen maar verergeren voor de getroffen burgers, vooral vanwege verwachte barre winteromstandigheden", aldus de Commissie in een verklaring.

De EU-instantie hoopt dat er zo snel mogelijk weer levering van noodhulp kan plaatsvinden. Eerder lieten de Verenigde Naties al weten geschrokken te zijn van de situatie in Loehansk.