ABN Amro houdt rekening met mogelijke claims van Vestia. De woningcorporatie wil informatie van de bank om eventuele claims tegen de bank te onderbouwen.

De woningcorporatie die een paar jaar terug bijna ten onder ging, dreigt met een rechtszaak omdat ze bepaalde correspondentie en documenten wil inzien over door de bank verstrekte risicovolle financiële producten.

Vestia, een van de grootste corporaties van ons land, kwam in 2012 in de problemen door de handel in zogeheten derivaten. Het bedrijf ging voor ruwweg 2 miljard euro het schip in. Vestia zoekt nu naar informatie om eventuele claims te onderbouwen. ABN AMRO weigert de documenten te verstrekken.

Schade

Omdat er nog geen claim is ingediend, is niet duidelijk hoeveel schade Vestia op de staatsbank wil verhalen. ABN Amro was echter verplicht de zaak te melden toen het vorige week nieuw kapitaal ophaalde met de uitgifte van bepaalde beleggingen, bevestigde een woordvoerder van de bank donderdag na berichtgeving van De Telegraaf.

ABN Amro en Fortis, dat in 2010 is opgegaan in de staatsbank, verkochten Vestia meerdere derivaten tussen 2004 en 2010. De bank stapte er naar eigen zeggen uit voordat het echt helemaal fout ging bij de corporatie. Vestia ging vooral verder met buitenlandse banken.

Meerdere banken

Een woordvoerder van Vestia sluit niet uit dat de corporatie bij meerdere banken claims gaat indienen. Alle circa vierhonderd derivatencontracten van Vestia worden opnieuw tegen het licht gehouden.

Eerder deed Vestia al aangifte tegen ABN Amro. Het Openbaar Ministerie (OM) zag alleen niet voldoende aanknopingspunten om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) legde wel een boete op van 3 miljoen euro, omdat onvoldoende gegevens waren bijgehouden over diensten van Fortis aan Vestia.