Bestuursvoorzitter Martin Winterkorn van Volkswagen moet opstappen vanwege het milieuschandaal waarin het Duitse autoconcern verwikkeld is geraakt. 

Dat melden ingewijden rond de raad van commissarissen van Volkswagen aan de krant Tagesspiegel.

Het vertrouwen in Winterkorn bij de raad van toezicht zou verdwenen zijn als gevolg van het schandaal. Zijn functie wordt volgens de bronnen overgenomen door Porsche-topman Matthias Müller. Volkswagen noemde die berichten ''belachelijk''.

Het vertrek van Winterkorn moet vrijdag bij een bijeenkomst van de raad van toezicht bevestigd worden, zegt de krant. Eerder was het juist de bedoeling dat het contract van de 68-jarige topman die dag verlengd zou worden tot eind 2018, maar wegens het gesjoemel met de uitstoot van dieselauto's zou dat dus niet meer doorgaan.

Pijn

Zijn huidige termijn loopt eind volgend jaar af. Winterkorn trad begin 2007 aan als topman van het grootste autoconcern van Europa. Winterkorn zelf vroeg in een videoboodschap om vertrouwen.

Volkswagen zal er alles aan doen om het vertrouwen en de schade te herstellen, zei de bestuurder. Wel gaf hij aan niet op alle vragen antwoorden te hebben. "Het doet me ongelofelijk veel pijn dat we het vertrouwen hebben geschonden'', zegt Winterkorn aan. "Ik verontschuldig me.''

Winterkorn zegt met alle toezichthouders nauw samen te werken. Alles moet op tafel om de crisis op te lossen, Volkswagen werkt hard aan een technische oplossing, gaf de Duitser aan. Het manipuleren zal bij Volkswagen niet meer voorkomen, benadrukt hij.

De Duitse beleggersvereniging DSW zei dat Winterkorn niet onmiddellijk op straat gezet moet worden. Volgens de organisatie moet Volkswagen de tijd krijgen om de zaak te verklaren en te zeggen wie van het schandaal op de hoogte was. Door het schandaal is circa 27 miljard euro aan beurswaarde van Volkswagen in rook opgegaan.

Software

De Duitse autobouwer heeft software ontwikkeld waarmee de uitstoot van schadelijke stoffen door de dieselauto's werd beperkt als de voertuigen werden gecontroleerd.

Het concern laat weten dat er zo'n 11 miljoen dieselauto's met deze software zijn uitgerust. Door het debacle komt de winst dit jaar lager uit dan aanvankelijk werd voorzien. De 6,5 miljard euro wordt in het derde kwartaal van dit jaar verantwoord, aldus Volkswagen. 

Eerder ging de baas van Volkswagen in de Verenigde Staten diep door het stof vanwege het schandaal. "We hebben het totaal verprutst", zei Michael Horn. Hij gaf ook toe dat het bedrijf oneerlijk is geweest tegenover de Amerikaanse autoriteiten.