Volkswagen zet 6,5 miljard euro opzij voor het dieselschandaal waarmee de Duitse autobouwer kampt. Dat bedrag kan gedurende het onderzoek worden aangepast.

Dat maakt Volkswagen dinsdag in een verklaring bekend.  

De op één na grootste automaker ter wereld heeft software ontwikkeld waarmee de uitstoot van schadelijke stoffen door de dieselauto's werd beperkt als de voertuigen werden gecontroleerd.

Het concern laat weten dat er zo'n 11 miljoen dieselauto's met deze software zijn uitgerust. Door het debacle komt de winst dit jaar lager uit dan aanvankelijk werd voorzien. De 6,5 miljard euro wordt in het derde kwartaal van dit jaar verantwoord, aldus Volkswagen. 

Inmiddels melden verschillende Duitse media dat bestuursvoorzitter van Volkswagen Martin Winterkorn moet opstappen vanwege het milieuschandaal.

Boete

In de Verenigde Staten (VS) worden bijna een half miljoen auto's teruggeroepen naar de fabriek, daar hangt de Duitse automaker een megaboete boven het hoofd. Als Volkswagen inderdaad de regels heeft overtreden, moet het concern daar 33.000 euro per auto voor betalen. Dat bedrag kan oplopen tot ongeveer 16 miljard euro.

Volgens persbureau AFP wordt in de VS een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen Volkswagen naar aanleiding van het schandaal.

Video: Reactie Volkswagen-topman Horn

Topman Volkswagen VS over schandaal
Topman Volkswagen VS over schandaal

Duitsland

De Duitse bondskanselier Angela Merkel benadrukt dinsdag dat de onderste steen boven moet komen. Ze zegt dat de Duitse minister van Transport Alexander Dobrindt nauw contact heeft met Volkswagen en dat de Duitse overheid maatregelen heeft genomen. Ze lichtte dat niet verder toe.

"Gezien de moeilijke situatie moet Volkswagen volledige openheid van zaken geven en moet men zich inspannen om de hele kwestie op te helderen'', vindt Merkel. "Ik hoop dat de feiten zo snel mogelijk op tafel komen.''

Zuid-Korea

Ook in Zuid-Korea is inmiddels een onderzoek gestart naar de uitstoot van schadelijke stoffen door dieselauto's. De Europese Commissie laat weten de situatie in de gaten te houden, maar een onderzoek komt er vanuit Brussel vooralsnog niet. 

Het gaat om auto's van de modellen Jetta, Golf, Beetle en Passat uit de bouwjaren 2009 tot en met 2015. Ook het A3-model van Volkswagen-dochter Audi wordt teruggeroepen.

Maandagavond ging Michael Horn, de baas van Volkswagen in de VSdiep door het stof. "We hebben het totaal verprutst", aldus Horn over het onderzoek dat loopt in Amerika.

Video: Volkswagen heeft ook buiten VS veel uit te leggen

De Europese Commissie onderzoekt Volkswagen
De Europese Commissie onderzoekt Volkswagen

Koers

In een reactie op het nieuws daalde het aandeel Volkswagen dinsdag rond rond het middaguur uur met ruim 22 procent. Maandag dumpten beleggers al massaal hun aandelen Volkswagen.

Ook aandelen van andere autofabrikanten daalden. BMW en Daimler stonden beide zo'n 6 procent in de min. Porsche verloor 16 procent.  

Volkswagen kreeg maandag ook al rake klappen op de beurs in Frankfurt. Het aandeel verloor in een dag bijna een vijfde van de waarde, de grootste koersval in zeven jaar.

In het tweede kwartaal van 2015 groeide het operationeel resultaat van Volkswagen met bijna 5 procent tot zo'n 3,5 miljard euro. De omzet kwam in die periode uit op 56 miljard euro. In de eerste zes maanden van dit jaar werden er wereldwijd 5,04 miljoen wagens verkocht. Daarmee ging Volkswagen het Japanse Toyota voorbij als grootste autoverkoper ter wereld.