Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem blijft bij zijn standpunt dat ABN Amro het beste beschermd kan worden tegen vijandige overnames door aandelen te certificeren.

Dat schrijft Dijsselbloem maandag in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsman liet al eerder weten de staatsbank op deze manier te willen beschermen.

Met deze beschermingsconstructie moet een overname zoals die in 2007 worden voorkomen als ABN Amro door de staat weer naar de beurs wordt gebracht. De bank werd toen door een buitenlands bankentrio opgekocht en in stukken geknipt.

De certificering van aandelen moet worden vormgegeven via een zogenoemde stichting administratiekantoor (stak). Die stichting geeft vervolgens certificaten uit van gewone aandelen ABN. Daarmee krijgt ABN Amro een belang in de aandelen en een belang in het stemrecht.

Oorlogstijd

Tijdens aandeelhoudersvergaderingen krijgen certificaathouders stemrecht, net zoals gewone aandeelhouders dat hebben. Maar in 'oorlogstijd' kan de stichting tijdelijk voor een maximale periode van twee jaar het stemvolmacht van certificaathouders intrekken.  

Dijsselbloem geeft de voorkeur aan deze methode, omdat hij eraan hecht "vooraf zekerheid te krijgen van de werking van de beschermingsmaatregel". Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) kan namelijk vooraf toetsen of de bestuurders van de stichting geschikt zijn.

Een beschermingsconstructie waarbij een stichting bij een dreigende vijandige overname in één keer een groot aandelenbelang krijgt, ziet Dijsselbloem niet zitten.  

Zo'n constructie geeft pas tijdens een 'oorlogssituatie' zekerheid, wanneer de stichting het recht om een aandelenbelang te nemen uitoefent. DNB moet vervolgens op dat moment daar zijn toestemming voor geven.

Dijsselbloem schrijft dat dit onzekerheid geeft en kan leiden tot een chaotisch proces.

Nationalisatie

De Staat nationaliseerde ABN Amro in 2007. In eerste instantie betaalde de overheid 16,8 miljard euro. Het totaal bedrag om de bank overeind te houden staat inmiddels op 21,66 miljard euro. Dijsselbloem hoopt op een opbrengst van tenminste 15 miljard euro.

In mei van dit jaar kondigde de regering aan dat ABN Amro aan het einde van dit jaar in delen naar de beurs wordt gebracht.