In de chipindustrie is opnieuw een miljardendeal in de maak. Het in Londen gevestigde Dialog Semiconductor wil zijn Amerikaanse branchegenoot Atmel overnemen voor 4,6 miljard dollar (4,1 miljard euro) in contanten en eigen aandelen. 

Dat maakten de twee bedrijven zondag bekend.

Dialog levert onder meer chips voor smartphones en tablets aan bedrijven als Apple en Samsung. Het behaalde vorig jaar een omzet van 1,2 miljard dollar en behoorde daarmee naar eigen zeggen tot de snelst groeiende Europese chipbedrijven. Samen met Atmel, dat chips maakt voor slimme apparaten, komen de jaaropbrengsten uit op 2,7 miljard dollar. De fusie moet binnen twee jaar kostenvoordelen opleveren van minstens 150 miljoen dollar per jaar.

Atmel zette zichzelf vorige maand in de etalage en onderhandelde volgens onbevestigde berichten eerst over een overname door de Chinese halfgeleiderproducent China Electronics. Atmel was eveneens al langer op zoek naar versterking. Vorig jaar voerde het bedrijf tevergeefs gesprekken over een fusie met de Zwitserse branchegenoot AMS.

Overnamegolf

In de mondiale chipsector is dit jaar een overnamegolf gaande. Marktleider Intel maakte in juni bekend Altera over te nemen voor 16,7 miljard dollar. Het Nederlandse NXP legde in maart 11,8 miljard dollar op tafel voor het in Texas gevestigde Freescale, dat vooral levert aan de automobielindustrie, en bereikte kort daarna ook nog overeenstemming met het veel kleinere Britse bedrijf Athena SCS.

De grootste deal staat op naam van Avago Technologies uit Singapore. Die liet in mei weten 37 miljard dollar neer te tellen voor het Amerikaanse Broadcom. De consolidatieslag houdt verband met de zware concurrentie, met name op het gebied van chips voor smartphones en andere draagbare apparaten.