Goede doelenorganisaties overwegen om de kostennorm te schrappen. Deze regel schrijft voor dat organisaties niet meer dan een kwart van de donaties mag uitgeven aan het binnenhalen van nieuwe giften.

Dit meldt de Volkskrant zaterdag. Branchevereniging VFI en toezichthouder CBF hebben een document gepubliceerd met een nieuwe opzet om een discussie te starten.  

In de nieuwe methode willen de organisaties dat beter meer duidelijk wordt wat is bereikt met de donaties, zoals het helpen van vluchtelingen. De strakke norm van 25 procent wordt dan losgelaten.

Goede doelen moeten nog steeds verantwoorden welk deel van de begroting werkelijk aan het realiseren van de doelen wordt uitgegeven, maar deze verhouding hoeft alleen maar “redelijk” te zijn.

VFI-directeur Gosse Bosma benadrukt dat het om een discussiedocument gaat en dat goede doelen nog steeds moeten verantwoorden waar het geld naartoe gaat. "Maar de donateur moet die kosten kunnen plaatsen in het licht van de resultaten van een goed doel. Dat vraagt om meer aandacht voor de resultaten en de maatschappelijke betekenis", aldus Bosma.