AMSTERDAM - De bestrijding van criminele witwaspraktijken eist steeds meer geld op van banken in binnen- en buitenland. De afgelopen drie jaar gaven banken gemiddeld 60 procent meer uit om te voorkomen dat crimineel geld gebruiksklaar voor de 'bovenwereld' werd gemaakt. Dit bleek maandag uit een internationaal onderzoek van KPMG.

De hogere investeringen hebben volgens het accountantsbureau voornamelijk te maken met wetgeving en de angst voor het financieren van terroristische aanslagen. Vooral aan systemen om financiële transacties te volgen zijn banken veel geld kwijt. Daarnaast wordt in toenemende mate geld uitgegeven aan de scholing van werknemers om verdachte transacties op te sporen.

Uitdagingen

"Banken staan nog voor grote uitdagingen. Vooral het volgen van geldstromen door landen heen moet aanzienlijk worden verbeterd", aldus KPMG.

Gemiddelde prioriteit

Opvallend is dat bij Nederlandse banken witwasbestrijding een gemiddelde prioriteit heeft. Dit komt volgens KPMG onder andere omdat tot op heden grote witwasschandalen zijn uitgebleven.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim tweehonderd banken in 38 landen.