LONDEN - Het rommelt in de wereld van de goedkope luchtvaartmaatschappijen. Nadat vorige week bekend werd dat Easyjet achter Go aanzit, maakte concurrent Virgin Atlantic maandag bekend een nieuwe goedkope luchtvaartmaatschappij in de Verenigde Staten te willen oprichten.

Dat zou gevolgd moeten worden door het opzetten van soortgelijke ondernemingen in Japan en Zuid-Afrika, zo verklaarde Virgin-oprichter Richard Branson.

Branson zou 100 miljoen dollar willen steken in het overzeese avontuur, wat nog afhankelijk is van de onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en de Verenigde Staten over wederzijdse landingsrechten. De nieuwe maatschappij zal als Virgin Red of Virgin America door het leven gaan.

Branson begeeft zich met de nieuwe maatschappij uitdrukkelijk op het terrein van Southwest Airlines, de eerste goedkope luchtvaartmaatschappij ter wereld. De Amerikanen van Southwest hebben het 'vliegen zonder franje' bedacht.

Branson denkt dat de markt in de VS voor goedkope maatschappijen niet verzadigd is, omdat Southwest niet alle Amerikaanse luchthavens aandoet. Branson is op zoek naar partners. Niemand heeft zich echter tot dusver gemeld. Eerder wilde de zakenman en miljardair al een belang van 50 procent nemen in de nieuwe Amerikaanse maatschappij JetBlue, maar de Amerikaanse autoriteiten staken daar een stokje voor.