AMSTERDAM - De Nederlandse activiteiten van automatiseerder Landis zijn maandag failliet verklaard. Het gaat om de Landis ICT Group. De handel in aandelen op de Amsterdamse effectenbeurs van het bedrijf werd maandagmorgen in afwachting van dit bericht al stilgelegd. Voor de buitenlandse activiteiten van Landis is geen faillissement aangevraagd. Vakbonden schatten dat de banen van vierhonderd tot zeshonderd werknemers op het spel staan.

Landis heeft eind april al uitstel van betaling moeten aanvragen, omdat banken hun lening van 146 miljoen euro terugeisen. Vorige week donderdag spraken de vakbonden met de directie en bewindvoerders van Landis, maar na afloop wilden de werkgeversorganisaties niets kwijt over de inhoud van het gesprek.

De reële waarde van de debiteurenportefeuille van Landis bleekGroup veel lager dan eerder werd aangenomen. Ook worden nauwelijks nog baten verwacht uit debuitenlandse dochtermaatschappijen. Gevolg hiervan is dat Landis niet in staat is uit eigen middelen een herstructurering doorte voeren.

De gelden die Landis nog van klanten tegoed heeft en de voorraden van deze tak vallen buiten de overeenkomst. De waarde van de voorraden en tegoeden raamt Landis op 75 miljoen euro. Nu blijkt dus dat er veel minder terugkomt.

Verder verkocht Landis onlangs de dochter Citee (met ongeveer driehonderd werknemers) aan het zittende management.

De vakbonden reageren maandag geschokt op het faillissement. Zij spraken donderdag nog met de directie en bewindvoerders van Landis. De vakbonden hopen dat er kopers gevonden kunnen worden voor onderdelen van Landis ICT Group.