AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs is met een slecht humeur aan de week begonnen. Rond het middaguur stond de belangrijkste graadmeter AEX maandag met een verlies van 1,56 punten (0,3 procent) op 494,18 punten.


Bekijk video

Na de verliezen van vorige week waarbij de AEX-index door de -puntengrens zakte, lichtten technologiefondsen als ASML en Philips op de computerschermen weer groen op. ASML steeg met 4,8 procent naar 22,22 euro. Philips ging met 1,6 procent naar 32,15 euro.

De koploper van de AEX-index was automatiseerder CMG, maar beurshandelaren hadden geen flauw idee over de oorzaak. Ze verklaarden de koerssprong van ASML en Philips uit de order van ruim 200 miljoen euro die chipmachinefabrikant ASML heeft binnengehaald.

ASML

"Zowel ASML als andere toeleveranciers van de halfgeleiderindustrie hebben aangegeven de eerste tekenen van economisch herstel te zien. Overigens verwacht ik een langzaam herstel", benadrukt een analist. Hij vindt dat ASML en Philips nog altijd ongelooflijk dure aandelen zijn. "Het zijn speciale aandelen waarbij verwachtingen een grote rol spelen."

Datzelfde geldt volgens de analist voor de stukken van het telecombedrijf KPN. Evenals vorige week lag het fonds flink onder vuur na twijfels in de markt over de belangstelling van consumenten voor de mobiele internetservice i-mode. KPN bungelde in de onderste regionen van de AEX-index. Na donderdag en vrijdag ruim 20 procent te hebben ingeleverd, zakte het aandeel maandagochtend met ruim 2 procent naar 3,96 euro.

Olie

De AEX werd echter vooral naar beneden getrokken door zwaargewichten als Koninklijke Olie en ING. Koninklijke Olie moest ,6 procent inleveren door berichten dat Irak meer olie op de wereldmarkt wil brengen.

Ook de MidKap-index kwam maandagmorgen moeilijk op gang. De index daalde met een kwart procent naar 513,41 punten. Bij de lokale fondsen profiteerde Ajax niet van zijn zondag behaalde landstitel. Het aandeel van de voetbalclub zakte 1,7 procent.

De Amerikaanse centrale banken komen dinsdagavond met nieuws over hun monetaire beleid, maar de meeste beursanalisten rekenen niet op een renteverhoging. "De kans daarop is echt heel klein. Een verhoging zou het stagnerende herstel van de Amerikaanse economie nog verder afremmen", aldus een beurskenner.

Europa

De overige beurzen in Europa deden het iets beter dan Amsterdam. De CAC-index in Parijs pakte een winst van 0,5 procent en de beurs in Frankfurt stond 0,8 procent hoger. De FTSE-index in Londen is maandag gesloten wegens een bankholiday.

De aandelen van Porsche en DaimlerChrysler stonden in Frankfurt onder druk door de grootscheepse staking die zondagavond begon in de Duitse metaal- en elektro-industrie. Beide bedrijven werden in het zuidwesten van Duitsland getroffen door stakende arbeiders en zakten bijna 1 procent in koers.

De euro noteerde tegen het middaguur een koers van 0,9145 dollar tegen 0,9130 afgelopen vrijdag. Tegenover het pond sterling ging de koers van 0,6225 naar 0,6230 pond.