De handel tussen Rusland en Oekraïne is sterk teruggevallen sinds het oplaaien van de politieke spanningen tussen beide landen.

Rusland exporteerde vorig jaar bijna 60 procent minder naar Oekraïne. Omgekeerd daalde de export met een dikke 35 procent.

Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In dezelfde periode daalde de export van Nederland naar Oekraïne en Rusland met respectievelijk 35 en 8 procent.

De twee Oost-Europese landen zijn van oudsher juist echte handelspartners van elkaar. Maar de verhoudingen liggen niet helemaal gelijk. Rusland is belangrijker voor Oekraïne dan andersom.

Oekraïne voerde vorig jaar voor 54 miljard dollar (47,8 miljard euro) aan goederen uit. Daarvan was bijna een vijfde bestemd voor zijn grote buur. In de jaren voor de politieke crisis was het Russische aandeel ruwweg een kwart.

De totale export van Rusland is veel groter. Vorig jaar ging het om 500 miljard dollar. Maar daarvan ging slechts 1 procent naar Oekraïne. Een jaar eerder was het Oekraïense aandeel wel ongeveer drie keer groter.