De kans dat China de wereldeconomie in een recessie stort is 55 procent. Dat is de voorspelling van hoofdeconoom Willem Buiter van de Amerikaanse bank Citigroup. 

De Nederlander ziet donkere wolken samenpakken boven de op een na grootste economie ter wereld.

Zonder een op consumenten gericht steunplan zal de economische groei van China wegglijden tot onder de 4 procent, meent Buiter. Dit zou een wereldwijde recessie kunnen veroorzaken, omdat de rest van de wereld niet geïsoleerd zal worden van deze groeivertraging.

Buiter definieert een wereldwijde recessie als een periode waarin de economische groei mondiaal onder de 2 procent uitkomt.

Volgens de econoom is de financiële situatie in het land in korte tijd uit de hand gelopen. ''Het is wachten op de Chinese toezichthouders om weer orde op zaken te stellen."

Als oplossing zouden banken en andere ''systeemrelevante" financiële instellingen geherkapitaliseerd moeten worden. Dat zou volgens Buiter een fundament leggen onder aanhoudende groei.

''De overheid is daarbij de enige entiteit die dat kan doen. Gebeurt dit niet, dan zijn de vooruitzichten voor een gezonde groei in China zwak." De topeconoom verwacht echter niet dat Peking bij machte is om de ''opgeblazen" financiële situatie op te lossen.

Video: In 60 seconden: De onzekerheid over de Chinese markt 

In 60 seconden: De reactie van de wereld op de Chinese beursval
In 60 seconden: De reactie van de wereld op de Chinese beursval

Animatie door: In60seconds