Werkgevers in de kleinmetaal willen opnieuw met de vakbonden in onderhandeling gaan over een nieuwe cao.

Brancheorganisatie FWT heeft de bonden donderdag uitgenodigd om op 16 september weer met elkaar om de tafel te gaan. De werkgevers zeggen bereid te zijn hun eindbod van maart in te trekken en nieuwe voorstellen te presenteren.

Het cao-overleg in de metaal zit bijna een halfjaar muurvast. De bonden organiseren nu al maanden manifestaties, werkonderbrekingen en stakingen. Daaraan doen telkens honderden of duizenden werknemers mee. Met de acties willen ze meer loonsverhoging afdwingen, zeggenschap over werktijden en behoud van bepaalde regelingen.

In de metaalsector zijn meerdere cao's. Die voor de kleinmetaal heeft betrekking op zo'n 330.000 vakmensen in de installatie, isolatie, metaalbewerking, carrosserie en goud- en zilvernijverheid.

De rest van de kleine half miljoen metaalwerkers in Nederland valt onder de cao voor de grootmetaal. Daarbij horen bijvoorbeeld de automobiel- en chipindustrie en de scheepsbouw.

FME, de werkgeversorganisatie van de grootmetaal, blijft bij het eindbod dat het in april heeft gedaan. Maar een woordvoerder benadrukte donderdag wel dat een eindbod ''niet in beton gegoten'' is.

Volgens hem heeft bij de werkgevers in de grootmetaal de deur altijd open gestaan voor verdere onderhandelingen.