Gemiddeld was 72 procent van de middelgrote en kleine bedrijven positief over de Nederlandse economie

DELFT - Het optimisme onder middelgrote en kleine ondernemers is het eerste kwartaal met sprongen gestegen. De ondernemers verwachten flink meer orders en werkgelegenheid dan in drie voorgaande kwartalen. Ze zijn dan ook meer dan voorheen bereid te investeren.


Bekijk de video

Dat heeft de organisatie van middelgrote en kleine bedrijven MKB-Nederland maandag gemeld na een onderzoek onder enkele duizenden ondernemers. Vooral horeca, dienstverlening en groothandels rekenen op een hogere omzet.

Investeringsbereidheid

Gemiddeld was 72 procent van de middelgrote en kleine bedrijven positief over de Nederlandse economie. In het voorgaande kwartaal was dat nog 53 procent. De bereidheid te investeren ligt nu op 62 procent van de MKB-ondernemers, aanzienlijk meer dan de 54 procent een kwartaal eerder.

Vooral nieuwe machines, transportmiddelen en gebouwen staan op het wensenlijstje. De bedrijven zoeken daarbij ook alvast extra personeel: het aantal vacatures is met 30.000 gestegen tot 130.000. De grootste vraag is naar productiepersoneel en komt uit de Randstad.

Voorzichtigheid

Volgens MKB-Nederland is wel voorzichtigheid geboden. Opvallend is namelijk dat de ondernemers een rooskleuriger beeld hebben van de algemene economie dan van hun eigen bedrijf. Dat laatste geeft echter wel een realistischer beeld, vindt de organisatie. De indruk van de algemene economie wordt namelijk nogal beïnvloed door politici en voorspellers.

Bezorgdheid is er tevens over het afgenomen aantal ondernemers dat wil exporteren. Dat is nog hooguit 13 procent, terwijl dat afgelopen jaren steeds tussen 14 en 15 procent lag. Waarschijnlijk zijn Nederlandse lonen te hoog om met buitenlandse firma's te kunnen concurreren. Bovendien is de economie in de belangrijke exportlanden Duitsland en de VS verslechterd.

MKB-Nederland houdt vooral haar hart vast voor de oplopende loonkosten. Salarissen blijven maar stijgen door de hoge inflatie en de vraag naar personeel. De organisatie wil daarom dat de overheid de WW-premie verlaagt, zodat de bruto-loonkosten voor werkgevers dalen. Ook moet de werkweek flexibeler worden: personeel moet soms langer of korter werken naar gelang de drukte in het bedrijf.