ABN Amro wil in de toekomst meer dividend gaan uitkeren. Dat maakt de genationaliseerde bank woensdag bekend, na een doorlichting van de financiële resultaten.

Het uitkeringspercentage moet in 2017 uitkomen op 50 procent van de nettowinst, terwijl dit jaar 40 procent van de winst wordt uitgekeerd.

Verder moet het rendement op eigen vermogen in de komende jaren uitkomen op 10 à 13 procent, van een eerdere doelstelling voor een rendement van 9 tot 12 procent.

Daarnaast moet de kapitaalratio, de buffers die banken aanhouden om eventuele verliezen te kunnen opvangen, stijgen naar een bandbreedte van 11,5 tot 13,5 procent. Bij de begin 2013 geformuleerde doelstellingen was dat nog een brandbreedte van 11,5 tot 12,5 procent.

Het is de bedoeling de eerste 20 tot 30 procent van ABN voor het einde van dit jaar naar de beurs te brengen.

Beursgang

Het kabinet wil de eerste 20 tot 30 procent van ABN Amro aan het einde van dit jaar naar de beurs brengen. Het kabinet heeft in de zomer van 2013 drie eisen geformuleerd waar nu aan wordt voldaan: de financiële sector is voldoende stabiel, er is voldoende interesse in de markt en de onderneming is er klaar voor.

Als de beurs plotseling een inzinking krijgt, wordt de beursgang van de bank uitgesteld, zei minister Jeroen Dijsselbloem eerder. De bewindsman is als enige aandeelhouder verantwoordelijk voor de genationaliseerde bank. 

De Nederlandse Staat kocht de bank in oktober 2008 voor 16,8 miljard euro en heeft inmiddels 21,66 miljard euro in de bank gestoken. Dijsselbloem hoopt er in totaal 15 miljard voor terug te krijgen.