De economische groei in de eurozone lag in het tweede kwartaal iets hoger dan eerder werd gedacht, dankzij een toegenomen export en hogere consumentenuitgaven.

Dat blijkt dinsdag uit een nieuwe berekening van het Europese statistiekbureau Eurostat.

De economie van de negentien eurolanden groeide in het tweede kwartaal gemiddeld met 0,4 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Vorige maand werd op basis van een eerste raming een plus van 0,3 procent gemeld. In de eerste drie maanden van 2015 bedroeg de groei 0,5 procent. Vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar, groeide de economie in de eurozone met 1,5 procent. 

Gemiddeld werd er door huishoudens 0,4 procent meer uitgegeven ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. De export steeg met 1,6 procent in het afgelopen kwartaal, de import liet een plus van 1 procent zien.

Eind augustus werd al bekend dat het consumentenvertrouwen in die maand minder negatief is geworden ten opzichte van juli. De index kwam afgelopen maand uit op min 6,8, dat duidt erop dat er meer pessimisten zijn.

Nederland

Ook de gezamenlijke economie van alle 28 landen die zijn aangesloten bij de  Europese Unie groeide met 0,4 procent in het tweede kwartaal. In geen enkel EU-land kromp de economie in deze periode, alleen Frankrijk bleef steken op 0 procent groei.

Nederland staat in het rijtje landen met de laagste groei. Samen met Oostenrijk en Roemenië werd de economie 0,1 procent groter. In Nederland vertraagde de groei vanwege de krimp van aardgasproductie, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek halverwege augustus al.

De economie van Litouwen groeiden het hardst (1,2 procent), gevolgd door Tsjechië, Spanje, Zweden (allen 1 procent) en Griekenland en Polen (beide 0,9 procent).

Economie eurozone