Bij een online aankoop zijn de extra kosten vaak afhankelijk van het gekozen betaalmiddel. Zo is betalen met een creditcard vaak duurder dan afrekenen met Ideal. 

Die verschillen moeten verdwijnen, vindt D66. De partij zal hier maandag bij minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem op aandringen.

"Als je bijvoorbeeld een vliegticket wilt afrekenen, komen er kosten bij als je een creditcard gebruikt. Maar met Ideal is het vaak gratis", zegt Wouter Koolmees, Tweede Kamerlid van D66, tegen NU.nl.

In nieuwe richtlijnen van de Europese Unie mogen er geen extra kosten in rekening worden gebracht bij betalingen met een creditcard of debit card. Er bestaat een mogelijkheid voor de lidstaten om hier vanaf te wijken zodat er helemaal geen extra kosten in rekening gebracht mogen worden, ongeacht welk betaalmiddel er wordt gebruikt. 

D66 wil dat dit ook in Nederland wordt toegepast. Het kan alleen nog ongeveer twee jaar duren voordat de nieuwe Europese richtlijnen ook in Nederlandse wetgeving zijn omgezet. "D66 wil die extra betalingen zo snel mogelijk verbieden", zegt Koolmees. Volgens hem hoeft dit niet eerst twee jaar te duren als er gebruik wordt gemaakt van uitzonderingen op huidige wet- en regelgeving.

Op dit moment mag de verkopende partij alleen de werkelijke kosten doorberekenen aan de consument. "Maar hoe weet je of dat ook echt gebeurt? Die regels worden omzeild en zijn niet te handhaven", aldus Koolmees.

Het Kamerlid hoopt dat de verschillende kosten per betaalmethode vanaf 2016 verleden tijd zijn in Nederland.