Als het aan de belangenorganisatie voor de Duitse Industrie (BDI) ligt, dan krijgen vluchtelingen die Duitsland zijn binnengekomen zo snel mogelijk toegang tot werk en onderwijs.

''We zijn bereid om alle asielzoekers die een goede kans hebben op een verblijfsvergunning snel in te zetten op de arbeidsmarkt'', liet BDI-voorzitter Ulrich Grillo zondag weten.

Volgens Grillo moeten de politieke partijen bij de voor zondagavond geplande coalitie-top tot een besluit komen, waardoor de asielprocedures ''effectiever en dragelijker'' worden voor de vluchtelingen. Werk en onderwijs zijn wat hem betreft de belangrijkste middelen om dat te bereiken. BDI behartigt de belangen van meer dan 100.000 bedrijven, met in totaal bijna acht miljoen werknemers.

Daimler

Dieter Zetsche, algemeen directeur van autoconcern Daimler, gaf in de krant Bild am Sonntag al aan dat hij mogelijk in de opvangcentra gaat zoeken naar mensen die voor Daimler willen werken. ''Ik kan me voorstellen dat we de vluchtelingen over de mogelijkheden gaan informeren om in Duitsland in zijn algemeenheid of voor Daimler in het bijzonder te werken'', aldus Zetsche.

Zetsche ziet genoeg kansen in de komst van de naar schatting 800.000 vluchtelingen in Duitsland in dit jaar. ''De meeste vluchtelingen zijn jong, goed opgeleid en erg gemotiveerd. Precies dat soort mensen zoeken we. Ze kunnen ons - zoals de gastarbeiders jaren terug - helpen om onze doelen te halen of zelfs te overtreffen. Duitsland kan de gaten op de arbeidsmarkt niet meer met louter Duitsers opvullen.''

Duitsland had in augustus 2,8 miljoen werklozen, het laagste aantal in augustus sinds 1991.