Zo'n honderd medewerkers van thuiszorgorganisatie TSN hebben zaterdag onaangekondigd actie gevoerd tijdens een VNG-congres in Den Bosch over de verschuiving van zorgtaken naar gemeenten.

Bij dit congres in Den Bosch waren onder meer staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) en gemeenteraadsleden uit Nederland aanwezig.

De medewerkers van TSN zijn het zat dat Van Rijn en gemeenten hard snijden in de thuiszorg waardoor alleen al bij TSN in korte tijd meer dan 1.500 ontslagen zijn gevallen. Zij riepen Van Rijn en de gemeenteraden op te stoppen met bezuinigen op de zorg, zo liet vakbond FNV weten.

Deze week kondigde TSN weer een massaontslag aan waarbij 436 mensen hun vaste baan verliezen. Ook de medewerkers met een tijdelijk contract komen op straat te staan. Daarnaast verlaagt TSN het loon van de medewerkers die wel in dienst blijven met 25 procent.

Video: Thuiszorgmedewerkers voeren actie in Den Bosch

Kort geding

FNV Zorg & Welzijn gaat niet akkoord met de eenzijdige loonsverlaging. Daarom kondigde de vakbond eerder deze week een kort geding aan tegen TSN waarin wordt geëist dat de loondump van tafel gaat. De vakbond heeft eerder met succes tegen thuiszorgorganisatie Vérian juridische stappen genomen tegen een eenzijdig loonoffer.

"De thuiszorgmedewerkers van TSN zijn boos op hun directie en de politiek", zegt Toon Wennekers, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. "Zij pikken het niet langer dat bezuinigingen op de zorg volledig worden afgewenteld op zorgverleners en hun kwetsbare cliënten. Zij willen dat gemeenten geld voor zorg ook echt aan zorg besteden.''