Air France neemt langeafstandsvliegtuigen uit de roulatie als er geen akkoord wordt bereikt met vakbonden over lagere loonkosten voor piloten.

Dat zegt de topman van het Franse zusterbedrijf van KLM, Frederic Gagey, vrijdag.

Volgens Gagey moet de capaciteit op de intercontinentale vluchten de komende twee jaar met 10 procent worden teruggeschroefd als er geen afspraken kunnen worden gemaakt met de vakbonden. Daarmee zou een nog niet gespecificeerd aantal banen verloren gaan.

Eind april kondigde Air France aan tot en met 2017 ruim 1,1 miljard euro te willen bezuinigen, onder meer door onrendabele routes te schrappen en het personeel te vragen harder en langer te werken. De besparingen en aanpassingen zijn onderdeel van het plan Perform 2020, dat de luchtvaartonderneming in de komende jaren uitvoert.

Vakbonden

Het overleg daarover met de vakbonden die het cabinepersoneel vertegenwoordigen, verloopt evenwel veel te traag, zei Gagey. En met de piloten, die tot zich dusver het felst hebben verzet tegen de veranderingen die het bedrijf wil doorvoeren, wordt volgens de topman nog helemaal niet gesproken.

Bij zustermaatschappij KLM werd de afgelopen maanden met alle personeelsgroepen overeenstemming bereikt over nieuwe cao's. Die moeten in ieder geval voor een deel van de beoogde kostenbesparingen gaan zorgen.