De Europese Centrale Bank (ECB) pakt het verkeerde probleem aan. Dat vindt voormalig president van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink.

Wellink doet zijn uitspraken in een vrijdag gepubliceerd interview met Het Financieele Dagblad (FD).

Hij reageert daarmee op ECB-president Mario Draghi die donderdag nogmaals benadrukte dat zijn opkoopprogramma wordt uitgebreid als dat nodig is.

In ieder geval tot september 2016 koopt de ECB maandelijks voor 60 miljard euro op aan leningen. Zo hoopt de centrale bank de Europese inflatie rond de 2 procent te krijgen. De ECB wil daarmee voorkomen dat het prijspeil structureel daalt, omdat dit de economie ernstig zou kunnen schaden.

Diagnose

Wellink vraagt zich af of de diagnose van de huidige problemen wel klopt. "En als die niet de juiste is, moet je je ook afvragen of de instrumenten die we inzetten wel de juiste zijn", aldus Wellink in de krant.

Hij heeft zijn bedenkingen bij het inflatiedoel van de ECB. De oud-bankpresident benadrukt dat consumenten kleren kopen via internet, omdat kleding daar 10 tot 20 procent goedkoper is.

"Dan is het eigenlijk heel dwaas dat dan een monetaire autoriteit zegt: 'Goedkoper, dat willen we niet. We gaan de inflatie proberen op te jagen, want we zijn bang dat die meneer de aankoop van zijn shirts uitstelt, terwijl hij er twee koopt omdat hij dan nog meer korting krijgt en het prijspeil verder daalt'."

Bovendien zakt de inflatie wereldwijd, ondanks monetair ingrijpen van centrale banken, stelt Wellink.