De Europese beurzen sloten donderdag met stevige winsten. Beleggers reageerden enthousiast op de toelichting van ECB-president Mario Draghi op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank.

Rond 15.00 uur, een half uur na de toelichting van Draghi, stond de AEX-index in Amsterdam 2,4 procent in de plus op 443,93 punten.

De Amsterdamse aandelenindex sloot uiteindelijk iets hoger op 444,55 punten. De MidKap steeg 2,2 procent naar 666,74 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen 2,2 en 2,7 procent. De FTSE-index in Londen eindigde 1,9 procent in de plus

Aankoopprogramma

Draghi liet weten dat de ECB de mogelijkheden binnen zijn opkoopprogramma voor schuldpapier heeft verruimd. Daarmee hoopt de bank de binnenlandse vraag in de eurolanden aan te jagen.

Volgens de ECB wordt de economische groei in de eurolanden harder geraakt door de afzwakkende groei in opkomende landen dan eerder werd gedacht, terwijl de inflatie bijzonder laag blijft.

De belangrijkste rentetarieven in de eurozone blijven zoals verwacht ongewijzigd. De herfinancieringsrente, waartegen banken geld kunnen opnemen bij de ECB, staat al een jaar op het historisch lage niveau van 0,05 procent. 

Uitbreiding

Econoom Nick Kounis van ABN Amro zei in een reactie te rekenen op een verdere uitbreiding van het opkoopprogramma later dit jaar. Daarbij wordt volgens hem waarschijnlijk de omvang van de maandelijkse aankopen, die nu 60 miljard euro bedragen, opgevoerd.

Zijn ING-collega Carsten Brzeski zag de stap van de ECB meer als een technische aanpassing, dan als een directe opmaat voor meer stimuleringen. De deur naar een meer omvangrijk plan staat volgens hem echter wel open. Daarvoor moet de economische groei in de eurolanden in zijn visie echter wel verder afzwakken.