De Europese economie groeit nog steeds, maar wel langzamer dan verwacht.

Dat zegt president van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi donderdag. De ECB besloot donderdag om de belangrijkste rentetarieven ongewijzigd te laten. 

De ECB heeft zowel de groei- als de inflatievooruitzichten naar beneden bijgesteld. Dat komt volgens Draghi door de onrust in de opkomende markten en de lage olieprijs. 

Volg de persconferentie hieronder.

De Europese Centrale Bank vergroot daarom de bandbreedte van het opkoopprogramma, dat in maart van start ging en bedoeld is om de lage inflatie aan te jagen. 

Waar de ECB eerder 25 procent van een lening kon opkopen, is dat nu verhoogd naar 33 procent. Het bedrag dat daar beschikbaar voor is (60 miljard euro per maand) en de periode (tot september 2016, of langer indien nodig) blijven ongewijzigd. 

Draghi wilde niet ingaan op de vraag hoe het opkoopprogramma zou kunnen worden verruimd, mocht dat in de toekomst nodig worden geacht: "Op dat punt zijn we nu nog niet."

Economische groei

De groei van het bruto binnenlands product (bbp) van de eurozone wordt nu geschat op1,4 procent, waar dat eerst nog een groei van 1,5 procent was. Voor 2016 wordt er een groei van 1,7 procent verwacht, voor 2016 van 1,8 procent. Voorheen werd die groei nog op respectievelijk op 1,9 en 2 procent geraamd.

Er wordt nu voor 2015 een inflatie van 0,1 procent verwacht. Eerder werd er nog een inflatie van 0,3 procent verwacht. Dat wordt volgens Draghi grotendeels veroorzaakt door de lagere olieprijs.

Ook de inflatieverwachtingen voor de volgende jaren zijn naar beneden bijgesteld. De inflatie in 2016 wordt op 1,1 procent geraamd, waar dat eerder nog op 1,5 procent werd geschat. In 2017 wordt er nu een inflatie van 1,7 procent verwacht, 0,1 procentpunt lager dan eerder werd voorspeld.

"Het is goed mogelijk dat we ook negatieve inflatiecijfers zien in de komende maanden", aldus Draghi. Dat mag volgens de ECB-president echter geen deflatie worden genoemd, omdat het volgens hem over overgangseffecten gaat door de lagere olieprijzen.