SINDELFINGEN - In de economische zeer belangrijke Duitse staal- en elektroindustrie zijn maandagochtend massaal stakingen uitgebroken. De eerste begon bij Mercedes-Benz in Sindelfingen. Volgens de metaalvakbond IG Metall, die 2,8 miljoen leden telt, zijn zo'n 2000 arbeiders er niet aan hun nachtdienst begonnen.

In de loop van de ochtend zijn grootschaliger stakingen gemeld, met naar verwachting uiteindelijk zo'n 50.000 deelnemers in Baden-Württemberg in het zuidwesten van de bondsrepubliek.

De inzet van de stakingen, die steeds een ander deel van het land en de sector zullen treffen, is een loonconflict. IG Metall eist een loonsverhoging van 6,5 procent, terwijl de werkgevers maar 3,3 procent over dertien maanden willen bieden.

Eerste in zeven jaar

De staking is de eerste in Duitsland in zeven jaar. De acties treffen vooral de autofabrikanten, die op grote schaal in het zuidwesten zijn gevestigd, evenals hun toeleveranciers. Maandag legden onder meer werknemers bij DaimlerChrysler in Rastatt, Audi en Porsche het werk neer. Bij Porsche was dat voor het eerst sinds . De voorzitter van IG Metall, Klaus Zwickel, sprak bij de poort van de fabriek van Porsche in Stuttgart-Zuffenhausen circa zeshonderd stakers toe.

De werkgevers in de metaalindustrie hebben IG Metall maandag opgeroepen weer aan tafel te gaan zitten. Zij stelden voor oud-minister Otto Graf Lambsdorff van de liberale partij FDP in te schakelen om te bemiddelen.

Bemiddeling

IG Metall wil voorlopig nog geen bemiddeling. "Wie een lange staking wil, moet Lambsdorff als bemiddelaar voorstellen", zo zei Zwickel. "Wij hebben nu geen bemiddeling nodig, wij verlangen een beter loonaanbod", aldus de voorman van de machtige vakbond.

De onderhandelingen tussen IG Metall en de werkgevers liepen twee weken geleden stuk. Toen had de vakbond zijn looneis al verlaagd tot minstens 4 procent, maar zover wilden de metaalondernemingen ook niet gaan.

Een lange staking zou Duitsland economisch hard kunnen raken. De economie krabbelt nog maar langzaam op van de neergang die vorig jaar werd ingezet. Economen verwachtten dat de acties bij de belangrijke bedrijven in Duitsland herstel zouden kunnen bemoeilijken.