SANTANDER - De landen van de Europese Unie gaan de handen ineen slaan om meer toeristen naar Europa te lokken. Europees Commissaris Liikanen verklaarde zondag dat de EU zich later deze maand voor het eerst buigt over een gezamenlijke stategie om meer vakantiegangers naar de vijftien lidstaten te trekken.

Liikanen heeft dit gezegd in het Spaanse Santander tijdens een informele bijeenkomst van EU-ministers die toerisme in hun portefeuille hebben. Daar benadrukte de Spaanse minister Rato van Financiën tevens dat wanneer de EU geen grotere inspanningen gaat leveren, de lidstaten als vakantielanden het risico lopen aanzienlijk marktaandeel te verliezen.

Rato stelde verder voor ook de handen ineen te slaan op het gebied van marketing. Volgens de Spaanse minister is vooral veel werk te verzetten in landen buiten de EU. Momenteel komt 11,2 procent van de toeristen buiten de EU vandaan en dat moet meer worden, volgens de minister.

Ongeveer 20 miljoen mensen in de EU danken hun baan aan vakantiegangers. Dat is 0,7 procent van het totaal aantal werknemers in de vijftien Europese landen.

De klap van de aanslagen op 11 september is de reisbranche inmiddels te boven, stelde Rato. Daarbij wees de minister naar de laatste cijfers over het aantal bezoekers aan Spanje. In het eerste kwartaal van dit jaar hebben 8,5 miljoen mensen hun vakantie in Spanje doorgebracht. Dat is 5,4 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De World Tourism Organisation verwacht echter dat de reisbranche pas in de tweede helft van dit jaar hersteld is van de gevolgen van september. Secretaris generaal F. Frangialli van de organisiatie zei op de bijeenkomst in Santander te hopen dat wereldwijd de toeristische sector in het derde of vierde kwartaal weer het niveau van voor de aanslagen bereikt.