FNV Zorg en Welzijn start een kort geding tegen thuiszorgorganisatie TSN Thuiszorg vanwege de maandag aangekondigde nieuwe ontslagronde.

Dat maakt de FNV maandag bekend. TNS Thuiszorg meldde eerder op de dag dat in totaal 436 vaste medewerkers worden ontslagen. Daarnaast wordt van 218 medewerkers het contract van bepaalde tijd niet verlengd.

Het afgelopen jaar kregen al meer dan 1.500 medewerkers ontslag aangezegd en zijn ruim 2.500 tijdelijke contracten niet verlengd.

Het FNV vindt dat TSN de rekening van het kabinet volledig neerlegt bij de zorgverleners en de mensen die de zorg nodig hebben.

"Steeds meer gemeenten stoppen botweg met de huishoudelijke verzorging of bieden tarieven aan die het zorgaanbieders zoals TSN onmogelijk maakt om zelfs maar kostendekkend te werken. Werknemers en cliënten zijn hier de dupe van", zegt vakbondsbestuurder Toon Wennekers van FNV Zorg en Welzijn.

Failliet

TSN-directeur Zion Jongstra zegt dat gemeenten veel verder gaan dan de bezuinigingen die ze krijgen opgelegd vanuit Den Haag. Hij noemt de bezuinigingen "onnodig" en "zeer onverstandig". 

De regering kondigde vorig jaar een tijdelijke regeling aan om de bezuinigingen te verzachten: de zogenaamde Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT). Hiervoor is ruim 250 miljoen euro uitgetrokken, bedoeld om negentienduizend banen te redden. 

De FNV vindt dat Den Haag te weinig geld beschikbaar heeft gesteld aan de gemeenten, die doen er in hun ogen nog een schep bovenop. Wennekers vreest dat zorginstellingen als TSN en Vérian binnenkort zullen stoppen met huishoudelijke hulp of zelfs failliet gaan.