ROME - De directie van Alitalia heeft zaterdagochtend een akkoord met de vakbonden van het cabinepersoneel bereikt. Dat meldde het Italiaanse persbureau ANSA. Volgens betrokkenen zouden negenhonderd banen verdwijnen onder het cabinepersoneel.

Het akkoord was het ontbrekende sluitstuk in het saneringsplan voor de Italiaanse luchtvaartmaatschappij. Alitalia moest met de bonden overeenstemming bereiken over een ingrijpende reorganisatie bij het cabinepersoneel. Voor het bedrijf zou anders surseance van betaling dreigen. Eerder deze week werden al overeenkomsten gesloten over ingrepen bij het grondpersoneel en de piloten.

Banen

Alitalia wilde in eerste instantie ruim duizend banen schrappen onder het cabinepersoneel. De vakbonden hoopten het aantal ontslagen te kunnen beperken tot zevenhonderd. De nu overeengekomen ontslagronde zou een besparing van 110 miljoen euro opleveren.

De Italiaanse maatschappij heeft de reorganisatie bij het cabinepersoneel nog niet bevestigd. De raad van bestuur komt maandag bijeen om hierover te vergaderen. Naar verwachting schetsen de bestuurders dan ook het complete reddingsplan, dat moet voorkomen dat Alitalia ten onder gaat.

Verlies

De luchtvaartmaatschappij zit krap bij kas en kan eind deze maand door al haar geld heen zijn. Alitalia lijdt naar eigen zeggen ruim 50.000 euro verlies per uur. Het concern is voor tweederde in handen van de overheid, die een lening verstrekt om het reddingsplan uit te voeren.

De hardste klappen vallen onder het grondpersoneel, dat mogelijk 2500 banen ziet verdwijnen. De piloten zullen meer vlieguren maken tegen lagere salarissen. Ook verliezen er bijna driehonderd hun baan.