TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, kondigt opnieuw een grote ontslagronde aan. 

Het gaat in totaal om 436 vaste medewerkers die werkzaam zijn als hulp bij het huishouden. Daarnaast wordt van 218 medewerkers het contract voor bepaalde tijd niet verlengd. Dit is de vijfde reorganisatie op rij voor TSN.

Het afgelopen jaar kregen al meer dan 1.500 medewerkers ontslag aangezegd en zijn ruim 2.500 tijdelijke contracten niet verlengd.

Dit verlies van ruim 4.000 banen is volgens de organisatie een direct gevolg van ''de extreme bezuinigingen op de thuishulp'' door gemeenten. 

TSN-directeur Zion Jongstra zegt dat gemeenten veel verder gaan dan de bezuinigingen die ze krijgen opgelegd vanuit Den Haag. Hij noemt de bezuinigingen "onnodig" en "zeer onverstandig".

Ook dit keer vallen de meeste ontslagen in gemeenten die stoppen met het afnemen van het grootste deel van de hulp bij de huishouding.

Noodklok

Jongstra: "De huidige situatie is niet in het belang van cliënten, de kwaliteit van de zorg en de positie van de thuishulpen. We luiden daarom nogmaals de noodklok. De wijze waarop bezuinigingen worden doorgevoerd is uiterst schadelijk en leidt niet tot effectieve verbetering."

De regering kondigde vorig jaar een tijdelijke regeling aan om de bezuinigingen te verzachten: de zogenaamde Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT).

Hiervoor is ruim 250 miljoen euro uitgetrokken, bedoeld om 19.000 banen te redden. Met deze regeling kunnen cliënten zelf thuishulp kopen tegen een eigen bijdrage. Thuishulp-cliënten hebben echter meestal een kleine beurs en voor deze groep is de vaak hoge eigen bijdrage niet te betalen, aldus TSN Thuiszorg