ROME - Een euro uit het Vaticaan is meer dan 100 euro waard. Verzamelaars tellen gretig grote bedragen neer voor de relatief zeldzame euromunt met de beeltenis van paus Johannes Paulus II. Vooral de complete eurosets met een nominale waarde van 3,88 euro doen het goed.

De 'pauseuro's' zijn vooral zo gezocht omdat het Vaticaan de nieuwe munt als laatste van de eurolanden in omloop bracht. Pas in februari was de eerste voorraad Vaticaanse munten met een totale waarde van 670.000 euro geslagen. Maar vorig jaar was op internet de handel in de Vaticaanse euro al begonnen.

Carlo Pileri uit Rome heeft goede zaken gedaan met het Vaticaanse verzamelaarsobject. Een arts uit het Duitse Regensburg telde 450 euro neer voor zijn set pausmuntjes. De koper is ook tevreden: "In Duitsland betalen sommigen het dubbele."

Werknemers van het Vaticaan en gepensioneerden hadden voorrang bij het verkrijgen van eurosetjes van de stadstaat. Velen verkochten de munten onmiddellijk door. Dat leverde hun een aardige bijverdienste op. Ook het Vaticaan zelf is er niet slechter van geworden. De setjes kostten namelijk 12 euro, meer dan driemaal zoveel als de nominale waarde.