Puerto Rico stelt de publicatie van een plan om de schuldenlast van het eiland te herstructureren uit tot 8 september. Beleidsmakers waren de afgelopen week te druk met de mogelijke impact van tropische storm Erika.

De gouverneur van het eiland, Alejandro Garcia Padilla, zou het plan voor 30 augustus krijgen, zo meldt persbureau Bloomberg.

De afgelopen week vielen er op het naburige Caribische eiland Dominica zeker twintig doden door de tropische storm. Uiteindelijk had Puerto Rico relatief weinig last van de storm. 

De overheid en het grootste elektriciteitsconcern op het eiland hebben inmiddels 60 miljoen dollar in juridische kosten gemaakt om tot een herstructureringsplan te komen.

Kosten 

Toen de Amerikaanse stad Detroit de schulden moest herstructureren werden in zeventien maanden maar liefst 177,9 miljoen dollar aan kosten gemaakt op een schuldbedrag van 8 miljard dollar.

Puerto Rico, een autonoom gebied binnen de Verenigde Staten, heeft een schuldenlast van 72 miljard dollar. Binnen de VS hebben alleen de staten Californië en New York een grotere schuld. Het eiland wordt daarom ook wel het 'Griekenland van de VS' genoemd. 

Puerto Rico heeft moeite te voldoen aan alle voorwaarden van deze leningen. Begin deze maand werd een bedrag van 58 miljoen dollar niet overgemaakt. Doordat het eiland geen onafhankelijke staat is, kan het niet bij het IMF aankloppen.