Het herstructureren van de Griekse schuld in plaats van het simpelweg kwijtschelden van leningen is voldoende om de enorme schuldenlast van het land aan te pakken.

Dit heeft IMF-directeur Christine Lagarde verteld aan de Zwitserse krant Le Temps, zo meldt persbureau Reuters. 

Met het herstructureren van de schuld doelt Lagarde op een aantal manieren waarmee de Griekse overheid makkelijker kan terugbetalen.

Zo kan de datum waarop een schuld moet worden terugbetaald, worden verzet. De Grieken hebben zo meer tijd om de gehele lening af te betalen. Ook is het een optie om de rente op een schuld te verlagen of om een periode in te stellen waarop de Grieken geen betalingen hoeven te doen.

Wegstrepen 

In feite betekenen deze maatregelen bijna hetzelfde voor de schuldeisers. Er wordt namelijk minder of later terugbetaald dan afgesproken, maar het is minder drastisch dan het simpelweg wegstrepen van schuld.

Het IMF heeft zich de laatste maanden hard gemaakt voor het verlichten van de enorme Griekse schuldenlast, maar in Europa is hier weerstand tegen. Naar verluidt is het kwijtschelden van de schuld een taboe, maar staan schuldeisers open voor andere maatregelen.

Het is nog onduidelijk of het instituut zal deelnemen aan een nieuw steunpakket voor de Grieken.