Pensioenfonds ABP heeft deze week al zijn aandelen in farmaciebedrijf Mylan verkocht. 

Het bedrijf doet volgens het fonds voor ambtenaren te weinig om te voorkomen dat zijn spierverslappers worden gebruikt bij de voltrekking van de doodstraf in de Verenigde Staten.

''Wij vinden dat Mylan zijn verantwoordelijkheid moet nemen, dat doen ze op dit vlak niet'', zei ABP-bestuurder Erik van Houwelingen vrijdag in het tv-programma Nieuwsuur. ''Daarom hebben we besloten onze aandelen te verkopen.''

Onlangs bleek dat de staatsgevangenis in de Amerikaanse staat Virginia een spierverslapper van Mylan op voorraad heeft, bestemd voor gebruik bij aanstaande executies.

Actie

In een reactie liet Mylan weten in actie te zullen komen als is bewezen dat zijn middelen daadwerkelijk worden gebruikt bij de uitvoering van de doodstraf. Volgens kenners komen andere farmaceuten veel eerder in actie, bijvoorbeeld door tussenpersonen te verbieden producten door te verkopen aan gevangenissen.

Mylan is een Amerikaans bedrijf, dat eerder dit jaar uit fiscale overwegingen verhuisde naar Nederland. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zou Mylan onlangs hebben aangesproken op zijn rol bij de doodstraf in de VS. Ook andere Nederlandse investeerders zijn in gesprek met de farmaceut over de kwestie.