De economie in Griekenland is in het tweede kwartaal niet 0,8 procent maar 0,9 procent gegroeid vergeleken met een kwartaal eerder.

Het Griekse statistiekbureau heeft vrijdag aangepaste cijfers vrijgegeven.

Het groeicijfer op jaarbasis werd bijgesteld van 1,4 procent naar 1,6 procent. Als geen rekening wordt gehouden met seizoensinvloeden groeide de economie op kwartaalbasis met 1,7 procent.

De aanpassing wordt gedaan doordat het bureau eerdere data, over bijvoorbeeld de betalingsbalans en omzetindexen voor de dienstensector, nog niet beschikbaar waren.

Toen de eerste schatting van het groeicijfer uitkwam zorgde dat voor lichte verbazing. Economen rekenden op een krimp van 0,5 procent nadat de Griekse economie in het eerste kwartaal stagneerde. 

Griekse economie

Kapitaalcontroles

De consumptie groeide in het tweede kwartaal met 1,1 procent vergeleken met de vorige drie maanden. De import daalde met 4,9 procent, terwijl de export met 0,1 procent toenam. 

Naar verwachting vallen de cijfers voor het derde kwartaal een stuk slechter uit. Nadat Alexis Tsipras, toen nog premier, een referendum over een Grieks hulppakket had uitgeschreven ontstond een bankrun. De Griekse autoriteiten moesten kapitaalcontroles instellen om te voorkomen dat de banken zouden omvallen.

Dijsselbloem

De nieuwe Griekse minister van Financiën Giorgos Chouliarakis moet doorgaan met de voorbereidingen van het derde steunpakket waarover Europa en de vorige Griekse regering het onlangs eens zijn geworden.

Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad.