Schiphol verwacht de havengelden die luchtvaartmaatschappijen betalen voor het gebruik van de luchthaven volgend jaar opnieuw flink te verlagen.

Dat meldde het luchthavenbedrijf vrijdag in zijn halfjaarbericht. Dit voorjaar gingen de tarieven ook al met zo'n 7 procent omlaag.

Desondanks wist Schiphol de omzet in de eerste jaarhelft met 1,1 procent op te voeren tot 684 miljoen euro. De groei van het aantal passagiers (met 5 procent naar 27 miljoen) was ruimschoots voldoende om de lagere tarieven te compenseren. De nettowinst ging met 60 procent omhoog naar 203 miljoen euro.

Dat winstcijfer werd wel opgepoetst door de verkoop van een deel van de winkelactiviteiten van Schiphol en waardestijgingen van vastgoed. Gecorrigeerd voor eenmalige posten steeg de winst met een kleine 6 procent naar 128 miljoen euro.

De goede financiële resultaten stellen Schiphol in staat te blijven investeren, zei bestuursvoorzitter Jos Nijhuis. Dat is volgens de topman nodig om de huidige positie als vijfde luchthaven van Europa (na Londen, Parijs, Frankfurt en Istanbul) te kunnen behouden.

Systeem

Zo werd deze zomer werd een nieuw systeem in gebruik genomen voor de veiligheidscontrole van reizigers. Hoewel de invoering daarvan niet zonder kinderziektes verliep, biedt de nieuwe manier van controleren volgens Nijhuis meer comfort voor passagiers.

Met name door de gedeeltelijke verkoop van de taxfreewinkels voor drank, tabak en chocolade zag Schiphol de winkelverkopen met 29 procent dalen naar 27 miljoen euro. Daar staan wel hogere inkomsten uit deelnemingen tegenover. Schiphol heeft nog altijd een belang van 40 procent in de betreffende verkooppunten.

Winkels

Passagiers gaven gemiddeld genomen 1,6 procent minder uit in de winkels op Schiphol. Dat heeft volgens het luchthavenbedrijf te maken met grootschalige verbouwingswerkzaamheden in de terminal. De parkeeromzet nam met ruim 5 procent toe.

Schiphol maakte verder bekend dat Louise Gunning per 1 september alsnog het voorzitterschap van de raad van commissarissen op zich neemt. Eerder dit jaar zag zij nog af van de baan omdat zij druk was met de slepende studentenprotesten op de Universiteit van Amsterdam, waar zij bestuursvoorzitter was.