De politieacties treffen vanaf maandag de deurwaarders in Nederland. De politiebonden hebben hun leden opgeroepen deurwaarders niet meer te begeleiden bij huisbezoeken.

Deurwaarders kunnen bij gevaarlijke situaties of calamiteiten wel altijd een beroep op de politie blijven doen, benadrukken de bonden. Met de acties willen de politiebonden een betere cao voor het politiepersoneel afdwingen.

Het doel is aandacht te vragen voor ''de tegenstelling tussen de hoge werkdruk bij en het alsmaar groeiende takenpakket van de politie en het schraperige aanbod voor een nieuwe politie-cao van minister Van der Steur.'' Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) is de verantwoordelijk bewindsman.

Politiemensen voeren al maanden actie. Een loonsverhoging die volgens het kabinet ruim 5 procent bedraagt, wijzen ze af.

In de verhoging zit volgens de bonden geld dat anders voor pensioenen zou zijn gebruikt. Ze noemen dat een sigaar uit eigen doos.

Niet blij

Deurwaarders zijn niet blij met de aanstaande acties van de politie. Dat zei voorzitter Wilbert van de Donk van branchevereniging KBvG woensdag in een reactie op de oproep van politiebonden.

''Dergelijke acties raken de veiligheid en de rechtstatigheid, maar zorgen ook voor veel schade voor deurwaarders", meent Van de Donk. Volgens hem kan en mag het niet zo zijn dat politieacties er voor zorgen dat een gerechtelijk vonnis van bijvoorbeeld een ontruiming of een beslaglegging niet kan worden uitgevoerd, omdat de politie actie voert.

Van de Donk erkent dat de werkdruk voor agenten hoog ligt. ''Wij hebben ook begrip voor de situatie. Het valt vanwege de hoge tijdsdruk al niet mee om afspraken te maken met de politie", concludeert de KBvG-voorzitter. ''Maar het werk dat eventueel door de acties zal blijven liggen, moet op een zeker moment toch worden gedaan."

De branchevereniging beraadt zich op stappen. ''Dit mogen we niet laten gebeuren", benadrukt Van de Donk.