De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal aanzienlijk sterker gegroeid dan eerder gedacht. Dat blijkt uit een nieuwe schatting die donderdag werd gepresenteerd.

's Werelds grootste economie groeide vorig kwartaal met 3,7 procent op jaarbasis. Eerder werd een plus van 2,3 procent gemeld.

De hogere groei komt niet geheel als een verrassing, economen voorspelden in doorsnee al een bijstelling naar 3,2 procent. In het eerste kwartaal bleef de groei mede door de strenge winter nog steken op 0,6 procent.

De sterkere groei is deels te danken aan de opbouw van nieuwe voorraden door bedrijven. Daardoor kan het lastig zijn om het groeitempo in de komende maanden vast te houden.

Consumenten

Daarnaast gaven consumenten ruim 3 procent meer uit dan een jaar eerder, waarmee die groei ook wat sterker was dan gedacht. De consumentenbestedingen zijn samen goed voor ongeveer 70 procent van de Amerikaanse economie.

De forse economische groei vergroot de kans op een renteverhoging in de Verenigde Staten. De Federal Reserve heeft herhaaldelijk laten weten dat de eerste renteverhoging in jaren nog in 2015 kan plaatsvinden, als er sprake is van een robuust economisch herstel.

De afgelopen dagen nam de overtuiging in de markt echter toe dat die rentestap nog niet volgende maand wordt gezet.

Olieprijzen

De bijstelling van de economische groei van de VS in het tweede kwartaal, van 2,3 naar 3,7 procent, zorgde donderdagmiddag voor een forse stijging van de olieprijzen.

Door zorgen over het groeitempo in China bleef de prijs van Amerikaanse olie de afgelopen weken onder 40 dollar per vat. Ook een daling van de Amerikaanse olievoorraden kwam de prijzen ten goede.

Rond 17.00 uur Nederlandse tijd werd een vat Amerikaanse olie in New York verhandeld voor 41,45 dollar, 7,4 procent meer dan eerder op de dag. Brentolie werd 6,6 procent duurder en kostte 46,06 dollar per vat.

De olieprijzen zijn ondanks de flinke stijging nog altijd circa 35 procent lager dan in juni omdat er voorlopig sprake zal zijn van een overaanbod. Oliekartel OPEC weigert zijn productieplafond te verlagen en in de VS blijft de productie op het hoogste peil in decennia.