De Oekraïense regering heeft donderdag een deal bereikt met internationale schuldeisers over een herstructurering van zijn schuldenlast.

Het akkoord moet voorkomen dat het land in gebreke blijft met zijn financiële verplichtingen als gevolg van de grote economische problemen.

De overeenkomst omhelst onder meer een afschrijving van 20 procent op 18 miljard dollar (16 miljard euro) aan obligaties en een verlenging van looptijden.

De deal werd bereikt tussen de Oekraïense minister van Financiën en een groep schuldeisers onder leiding van een Amerikaanse investeerder.

De onderhandelingen hebben maanden geduurd. Een schuldenakkoord was een belangrijke eis van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor financiële steun aan Kiev. Het IMF heeft Oekraïne 17,5 miljard dollar aan steun toegezegd.

Video: Oekraïne sluit deal met schuldeisers

IMF

Het IMF reageerde positief op het akkoord. Daarmee komen de doelen van het steunprogramma voor Oekraïne aanzienlijk dichterbij, stelde IMF-topvrouw Christine Lagarde. De staatsschuld van het land neemt er duidelijk door af, waardoor de financiële nood van de Oekraïense overheid beduidend wordt verlicht.

Rusland is ook een schuldeiser van Oekraïne en heeft dezelfde voorwaarden aangeboden gekregen als de private crediteuren. Moskou heeft echter al laten weten niet in te stemmen met de overeenkomst.