Beleggers op de Europese aandelenmarkten waren donderdag in een jubelstemming, mede dankzij de eerste winstbeurt voor de Chinese beurs na een zesdaagse verliesreeks. 

Een opwaartse bijstelling van de groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal was de kers op de taart. 

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na aanvang van de handel 2,5 procent hoger op 439,39 punten. Aan het einde van de ochtend stond de AEX 2,8 procent hoger op 440,60 punten. 

De index sloot 3,4 procent hoger op 443,36 punten en kwam daarmee boven de slotstand van afgelopen vrijdag toen de Chinese malaise nog wereldwijd voor onrust zorgde. 

De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 3,7 procent tot 663,28 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs beëindigden de dag met winsten tussen 3,2 en 3,7 procent.

Koers AEX

Bron: Google Finance© NU.nl/Jerry Vermanen

Wall Street sloot woensdag af met flinke winsten. Daarmee werd het verlies goedgemaakt dat dinsdag ontstond en een einde gemaakt aan de lange verliesreeks als gevolg van de zorgen over China. Deze opmars krijgt donderdag een gevolg; Wall Street opent opnieuw hoger.

In China zijn de beurzen na een heel wisselvallige handelsdag toch met winst gesloten. Winst die aan het begin van de dag werd behaald, ging 's middags in rook op, maar uiteindelijk veerden de koersen toch weer op. 

Video: Beurzen beginnen met winst

Onzekerheid

De onzekerheid over de economische groei in China houdt de financiële markten wereldwijd al meer dan week in zijn greep.

Woensdag liet de centrale bank van China nog weten flinke hoeveelheden geld in de markt te pompen. Een dag eerder maakten autoriteiten bekend de rente te verlagen.