BORN - Bij de Limburgse autofabrikant NedCar dreigen honderden mensen hun baan te verliezen. Minder auto's worden bij NedCar besteld, wat kan betekenen dat de drieploegendienst teruggaat naar twee ploegen. Dat heeft een woordvoerster van NedCar vrijdag bevestigd. De beslissing hierover wordt op korte termijn genomen.

Vooral tijdelijke krachten zullen als eerste hun baan kwijtraken. NedCar heeft de vakbonden en de ondernemingsraad (OR) over de plannen ingelicht. Maandag praat de directie met de OR. Bij NedCar werken 4800 mensen.

Vakbond De Unie zegt in een reactie zich ernstig zorgen te maken over de mogelijke ingreep. Nu de uitzendkrachten eruit gaan, is er geen flexibiliteit meer in de bezetting. "Als er dan nog meer problemen komen, gaat NedCar snijden in het vaste personeelsbestand'', zei Uniebestuurder B. Keulen vrijdag.

Spiraal

De vakbond spreekt van een klap voor de werkgelegenheid in de regio. "Het bedrijf dreigt in een negatieve spiraal terecht te komen juist in een voor NedCar cruciale fase.''

De drieploegendienst was pas tien weken geleden ingevoerd. De vakbond heeft vrijdagmorgen met de leden gesproken. "Dit had niemand verwacht'', aldus de woordvoerder.

NedCar maakt de Smart fourfour van DaimlerChrysler, evenals de Space Star en de vijfdeurs Colt van Mitsubishi. Eind dit jaar komt daar nog een driedeursversie van de Colt bij. De auto's worden op dezelfde lijn gemaakt.