De prijs van een liter Euro95 gaat net zoals in januari van dit jaar richting de 1,55 euro per liter, het laagste punt van de afgelopen vier jaar.

Dat laat het consumentencollectief UnitedConsumers maandag weten aan NU.nl.

Op dit moment staat de gemiddelde landelijke adviesprijs op 1,647 euro, maar door de dalende olieprijs is het aannemelijk dat tanken de komende weken steeds goedkoper wordt, zegt UnitedConsumers-woordvoerder Paul van Selms.

Er zijn volgens Van Selms meerdere oorzaken waarom de prijs van olie voorlopig niet zal stijgen. "De landen aangesloten bij oliekartel Opec hebben vorig jaar al laten weten de olieproductie niet terug te schroeven, de vraag vanuit China groeit minder hard dan voorheen en in Japan is eerder deze maand weer een kerncentrale opgestart."

Al deze zaken hebben een hogere olieproductie en een lagere vraag tot gevolg.

Brandstofprijzen

Onder 50 dollar

Voor een daling van de huidige benzineprijs moet de olieprijs voor langere tijd onder de 50 dollar per vat (159 liter) blijven, zegt Van Selms. Naar schatting duurt het een maand voordat oliebedrijven door hun voorraad heen zijn, daarna werkt de lagere prijs ook door aan de pomp.  

Grofweg bestaat twee derde van de benzineprijs uit accijnzen, daar heeft de olieprijs geen invloed op. Het overige deel, 0,50 a 0,60 eurocent per liter, hangt hier wel mee samen. "Als de olieprijs halveert, wat min of meer is gebeurd in 2014, halveert dus alleen een derde van de benzineprijs", aldus Van Selms.