De Amsterdamse aandelenindex AEX zet de koersval die vorige week werd ingezet maandag door. De beurs sluit maandag 5,2 procent lager op 419,68 punten. De winst die sinds de jaarwisseling is geboekt, is daarmee geheel verdampt.

De AEX opende maandagochtend met ruim 3 procent in de min vergeleken de slotstand van 422 van afgelopen vrijdag. 

Rond 13.30 uur liep het verlies op naar - 4,71 procent, later op de middag schoot de graadmeter verder naar beneden naar 411 punten, een verlies van ruim 7 procent. In de namiddag herstelde de beurs zich enigszins en kroop op naar 424 punten (- 4,20 procent). Er werd zelfs even een min van meer dan 8 procent opgetekend.   

Even kreeg Beursplein 5 het grootste dagverlies ten tijde van de financiële crisis uit 2008 in het vizier. Op 6 oktober van dat jaar verloor de aandelenindex 9,14 procent.  

Door de daling is de gehele winst van dit jaar verdampt, de AEX begon 2015 met 422 punten. Op 10 augustus sloot de graadmeter nog net iets boven de 500 punten.

De koersen kregen in de eerste maanden van dit jaar een flinke boost door de aankondiging van kwantitatieve verruiming door de Europese Centrale Bank (ECB). De Europese toezichthouder is in maart begonnen met een omvangrijk opkoopprogramma om de economie in de eurozone aan te jagen en de prijzen te stuwen.

Koers AEX

Bron: Google Finance© NU.nl/Jerry Vermanen

Europa

Ook de beurzen in Frankfurt (- 4,70 procent), Londen (- 4,67 procent), Parijs (- 5,35 procent), Milaan (- 5,96 procent) en Zürich (- 3,75) zijn met grote verliezen gesloten. Er is maandag in Europa ruim 400 miljard euro aan beurswaarde verdwenen.

De onrust op de beurzen begon op 11 augustus. Die dag verlaagde de Chinese overheid de waarde van de eigen munt om de Chinese export en economie aan te jagen. Sindsdien is er wereldwijd zo'n 5 biljoen dollar (ruim 4.350 miljard euro) aan beurswaarde verdampt.

Ook in de Verenigde Staten, waar de beurzen om 15.30 uur Nederlandse tijd openden, gingen de koersen maandag onderuit. De Dow-Jonesindex dook 5,6 procent in de min op 15.536 punten. De aandelenbeurzen in Azië raakten eveneens in een vrije val.

De euro steeg in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Voor het eerst in zeven maanden kwam de gezamenlijke munt even boven de 1,17 dollar uit.

China

Beleggers maken zich zorgen over de terugvallende groei in China, de tweede economie ter wereld. Omdat China een grote afnemer is van grondstoffen, lijdt de grondstoffenmarkt daar ook flink onder. Alleen goud, vaak gezien als veilige belegging in onzekere tijden, bleef overeind. 

Ook in andere opkomende landen valt de groei terug en er bestaat onzekerheid over de situatie in Griekenland. Ondanks de overeenkomst over een derde noodpakket van 86 miljard euro, is de politieke situatie in het land onrustig. Vorige week maakte premier Alexis Tsipras bekend af te treden en op 20 september vervroegde verkiezingen te houden.

Video: AEX op weg naar grootste verlies sinds 2008