Nederland moet terug naar de sfeer van de Gouden Eeuw. Met die oproep opende premier Mark Rutte zaterdag Het Nationale Sail Debat.

In de maritieme entourage van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam benadrukte Rutte de pijlers waar ondernemend Nederland op kan voortborduren.

''We zijn als land het beste in het managen van de zeespiegelstijging. Ook hebben wij de beste oplossingen om straks 7, 9 of zelfs 10 miljard monden te voeden", sprak hij. Ook benadrukte hij de vergrijzing. ''Ook daarin heeft Nederland een hele sector die daar het beste mee kan omgaan."

Duurzaam

Verder wees Rutte op de mogelijkheden voor de zogeheten circulaire (duurzame) economie. ''Laten we geld verdienen aan het oplossen van milieuproblemen." De VVD'er sprak van groeimogelijkheden voor de economie van 1 tot 4 procent.

De premier benadrukte daarnaast het belang van handelsmissies en het feit dat die niet alleen meer een ''feestje voor de grote bedrijven" zijn. ''Ook het midden- en kleinbedrijf heeft toegang tot de internationale markt.''

Startups

Opvallend was de kritiek op het gebrek aan durf om te investeren in startups in Nederland. Onder meer van topman Bart Lubbers van FastNed, uitbater van tankstations voor elektrische auto's.

''Een investeerder in Nederland brengt 1 miljoen euro in en gaat achterover leunen. In de VS wordt 10 miljoen dollar geïnvesteerd, waarna een jaar later nog eens 20 miljoen dollar wordt ingelegd en dan weer 40. Daar zitten ze er boven op."

Steeds minder

VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer sloot het debat af. Ook hij benadrukte de huidige positie van Nederland, die toch minder is dan eerst. Hij trok een vergelijking met het voetbal. ''We waren heel goed. Maar het wordt steeds minder.''

Volgens De Boer is het zaak dat Nederland weer ambitie uitspreekt. Volgens hem zou meer moeten worden geïnvesteerd in innovaties, onderzoek en groei. ''Van praten naar doen", aldus de voorzitter.

Tijdens het debat discussieerden topmensen uit het bedrijfsleven over nieuwe mogelijkheden voor Nederland. Onder anderen Eelco Hoekstra (Vopak), Jan Kees de Jager (KPN) en Symen Jansma (TravelBird) gaven hun mening over de mogelijkheden voor een 'nieuwe Gouden Eeuw'. Ook economen en vertegenwoordigers vanuit het onderwijs namen deel aan het debat.